Soorten bieren met hoge alcoholpercentages
We kunnen een aantal verschillende bieren vinden met hoge alcoholpercentages. De meest voorkomende soorten zijn de gerstewijnen, imperial stouts en Belgische sterke ales. Gerstewijnen worden meestal gebrouwen van gerstemout en hop. Ze hebben een alcoholpercentage van 8-12%. Imperial stouts hebben een alcoholpercentage van 7-10%. Belgische sterke ales hebben een alcoholpercentage van 6-12%.
Verschil tussen alcoholarme bieren en bieren met hoge alcoholpercentages
Bier is een drank die wordt gemaakt van mout, hop, gist en water. De mout levert suikers aan de gist. Gist maakt dan alcohol en koolstofdioxide vrij als bijproduct. Bier kan gemaakt worden met meer of minder alcohol. Er zijn alcoholarme bieren met een alcoholpercentage van minder dan 3% ABV (alcohol per volume). Deze bieren worden vaak “light” bieren genoemd omdat ze minder calorieën bevatten waardoor ze meer geschikt zijn voor mensen die met mate willen drinken. Aan de andere kant zijn er hoogalcoholische bieren met een alcoholpercentage van meer dan 6%. Deze biersoorten worden vaak “sterke” of “zware” bieren genoemd omdat ze meer calorieën bevatten dan bier met een laag alcoholgehalte en kunnen leiden tot bedwelming als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd.
Benodigdheden om thuis Bier met hoge alcoholpercentages te maken
Thuis bier brouwen is een geweldige hobby voor mensen van alle leeftijden. Het kan vooral leuk zijn voor degenen die hun eigen bieren met een hoog alcoholgehalte willen maken. Hiervoor heb je de juiste benodigdheden nodig.
Het eerste dat je nodig hebt, is een vergister, waar het bier tijdens het gisten wordt bewaard. Dit kan gemaakt worden van zo ongeveer alles dat water vasthoudt en genoeg ruimte heeft voor de gist om te groeien. Het meest voorkomende type vergister dat door thuisbrouwers wordt gebruikt, zijn plastic emmers met deksel of roestvrijstalen vaten met rubberen pakkingen en kleppen.
Het volgende dat je nodig hebt, is moutextract, dat meestal in vloeibare vorm wordt geleverd en de suikers levert die nodig zijn om alcohol in je bier te maken. Je hebt ook gist nodig, die de suikers omzet in alcohol.