Keuringsdienst van Waarden, terug naar de basis: Pils.

Alle Pilsen zijn lagers, maar niet alle Lagers zijn Pilsen. In deze aflevering gaat KvW in op de oorsprong van Pils. Pils komt oorspronkelijk uit het dorpje Plszen in het toenmalige Oostenrijk-Hongarije en het huidige Tjechië. De naam is afgeleid van het dorpje Plzen.

De Pils die daar in de 19e eeuw gebrouwen werd, was geen constant bier. De inwoners van het plaatsje waren dan ook niet tevreden over de Pils toen. Om de kwaliteit te verbeteren. In eerste instantie werden er drie nieuwe belangrijke ingrediënten samengevoegd. Zacht water uit Plzen, een nieuwe lichte mout, die het bier een mooie lichtgele kleur gaf, en de Saaz-hop.

Het was de jonge brouwmeester Joseph Groll die een nieuw soort gist introduceerde. Deze combinatie leidde tot het ontstaan van de huidige goudkleurige Pilsener bier. In 1886 heeft een wetenschapper binnen Heineken uit verschillende gistsoorten 1 gistsoort, de zogenaamde A-Heiniken gist weten te halen. Deze gistsoort zorgt ervoor dat Heineken Pils altijd hetzelfde blijft. Willem van Waesberghe noemt dit ook wel de ziel van het Heiniken-bier.

Alle gisten voor Pilsbieren blijken voor 75% van Heineken of in 25% van de gevallen van Carlsberg afkomstig te zijn. Om het Heinekenbier te kunnen laten vergisten, was een lage temperatuur van cruciaal belang. Omdat er nog geen koelapparatuur bestond, hakte men ijs uit de grachten van Amsterdam, ook heeft Heineken ijsschotsen uit Noorwegen over laten komen om een lage temperatuur te kunnen creëren. In het plaatsje Plzen werden diepe tunnels onder de grond gegraven om het bier te laten gisten.

Omdat Plzen de naam van het Pils niet geregistreerd hadden, hebben zij de rechtzaak tegen andere Pilsbrouwerijen verloren en is de naam een aanduiding voor een biersoort geworden in plaats van een lokale bierbenaming. Sindsdien noemen de brouwers van Plzen hun Pils de Pilsener Urquell, oftewel de oerbron.

Na de tweede wereldoorlog heeft Freddy Heineken door middel van een goede Marketing de bekendheid van Heinekenbier vergroot, waardoor Heineken uitgegroeid is tot één van de grootste Pils soorten ter wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *