Radio Jörgen Raymann Ask me Anything, vandaag kun je al je vragen over bier stellen.

Heeft bier een oestrogene werking? In hop zit een kleine hoeveelheid hormonen, dat sterk lijkt op het vrouwelijke hormoon. De hoeveelheden hormonen in de hop is zo weinig dat dit effect bijna te verwaarlozen is. De welbekende bierbuik is eerder een gevolg van de energiewaarden van de alcohol in bier. Alcohol zelf levert extra calorieën en vergroten de eetlust, waardoor men meer gaat snacken.

Gezondheidseffecten van bier. Teveel is nooit goed. Uit vele onderzoeken blijkt dat matige drinkers, 1-2 glazen alcohol per dag, hebben een lagere risico op de welbekende Hart- en vaatziekten, diabetes ten opzichte van niet drinkers.

Een kater ontstaat door het teveel innemen van alcohol. Het wordt veroorzaakt door het vochtafdrijvende effect van de alcohol. Je gaat meer plassen. Te veel alcohol irriteert het maagslijmvlies waardoor men misselijk wordt. Bovendien hebben de afbraakproducten van te veel bier het effect dat men wat last van hoofdpijn krijgt en een wat trillend gevoel. Het advies is daarom om matig te drinken.

Wat is ongezuiverd/ongefilterd bier? Dit is een bier dat niet gefilterd is. Door bier niet te filteren blijft er meer smaak en gist achter in het bier. Dit gist bevat bovendien veel B-vitamines.

Waarom zit er verschil in schuimkraag dikte tussen landen. Dit heeft te maken met de biercultuur en het bier type. In Nederland gebruikt men hop van onbevruchte bloemetjes. Het hop van onbevruchte bloemetjes is minder gevoelig voor zuurstof Engels bier. De schuimkraag dekt bier af om het bier te beschermen.

Bier na wijn geeft venijn? Het maakt niet uit in welke volgorde je bier of wijn drinkt. Deze uitspraak is meer een gevolg vanuit het oogpunt in klasse. Ben je vanuit je goede klassen gewend om wijn te drinken, dan was het in vroegere tijdsgeest geen goede ontwikkeling om daarna “terug te moeten” naar het drinken van bier.

Klik hier voor de Radio uitzending met Jörgen Raymann – Ask me anything about bier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *