Wat is geuzebier?
Lambiekbier (geuze bier) is een biersoort uit de omgeving van de Zennevallei bij Brussel. Lambiek ontstaat door spontane vergisting, wat wil zeggen dat het de gisten die in het bier hun werk doen vrij door de lucht zweven, en dus niet handmatig aan het bier worden toegevoegd. Het gaat hier om een van de oudste nog bestaande biersoorten, en de term lambiek is dan ook een beschermde term die niet zomaar gebruikt mag worden. Pure Lambiek is nauwelijks te verkrijgen. Geuze is dan weer een mengsel van verschillende jaargangen Lambiekbier, soms zelfs van verschillende brouwerijen. Het mengen van lambieken wordt ook wel “steken” genoemd, en is een gespecialiseerd ambacht. Bij veel merken Geuze gaat het dus eigenlijk niet om brouwerijen, maar om Stekerijen.
Wat zijn de beste manieren om geuze te combineren met voedsel?
Mensen zijn altijd op zoek naar een nieuwe manier om van hun favoriete drankje of eten te genieten. Ze willen iets nieuws en anders proberen. De beste manier om geuze te combineren met eten is door het te combineren met kaas, noten en fruit. Gueuze is met heel veel gerechten te combineren dus er zijn veel mogelijkheden.
De beste soorten Geuze Bieren ter wereld
De beste soorten geuzebieren ter wereld zijn die gemaakt met een blend van 3-4 jaar oude en 1-2 jaar oude lambiek. Deze bieren hebben een uitstekende balans tussen de zuurheid van de 3-4 jaar oude lambiek en de zoetheid van de 1-2 jaar oude lambiek.
-
Oude Geuze Boon
-
Gueuze 100% Lambic Bio
-
Oude Gueuze Cuvée René
-
Classic Gueuze
-
Gueuze Lambic