Pilsner

Pilsner

Pilsener is de meest gedronken biersoort ter wereld, en de meeste mensen bedoelen dan ook pilsener als ze het over “een biertje” hebben. De moderne pilsener is in de 19e eeuw ontstaan in de stad Pilsen, waar ook de naam van de biersoort van is afgeleid. In Pilsen begon men in onder leiding van Josef Groll bier te maken in de stijl van de relatief nieuwe bieren van lage gisting uit Bavaria. Deze manier van vergisting is afhankelijk van lage temperaturen, en kon voor moderne koelmethoden alleen op natuurlijk koude plekken zoals in grotten plaatsvinden. Groll introduceerde de nieuwste brouwtechnieken uit Bavaria en Engeland, en dit in combinatie met het unieke (zachte) water in Pilsen en Tsjechische Saaz-hop zorgde voor een helder bier met een fijne smaak, dat ook nog eens langer goed bleef. De pilsener begon aan een opmars, en veroverde in korte tijd vrijwel de gehele bierwereld. Tegenwoordig verliest pilsener wat terrein aan andere biersoorten, maar het marktaandeel ligt nog steeds ver boven de 90%.

Waarom Pilsner drinken?

De smaak van Pilsner is licht en verfrissend, wat hem perfect maakt voor zomerse dagen. Het heeft een smaak die niet te zoet en niet te bitter is. De drank heeft een lichte body, waardoor hij makkelijk te drinken is.

Wat is het verschil tussen witbier en Pilsner?

Witbier is een bier van hoge gisting, ongefilterd en troebel. Het is gemaakt met een groot deel van de gemoute tarwe in de graanrekening. De smaak van witbieren is meestal licht en verfrissend. Pilsners zijn bleke lagers, voor het eerst gebrouwen in de jaren 1840 in Bohemen (het huidige Tsjechië). Ze worden gekenmerkt door hun lichte body en helderheid van smaak.

De beste soort Pilsner ter wereld?

De beste pils ter wereld is waarschijnlijk Czechvar. Czechvar wordt sinds 1842 gebrouwen en is een traditioneel Tsjechisch bier. Het bier werd voor het eerst gebrouwen door Antonin Horak. Czechvar heeft in de loop der jaren vele prijzen en medailles gewonnen voor zijn kwaliteit en smaak. Het wordt beschouwd als een van de beste bieren ter wereld omdat het een lichte smaak heeft waarvan sommige mensen zeggen dat het naar honing of broodkorstjes smaakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *