België heeft een zeer rijke biertraditie, met vele unieke biersoorten en een schat aan brouwerijen. Jarenlang stond het begrip “”Belgisch bier” voor vrijwel alles wat bijzonder en vooral géén pils was. De Belgische brouwers zijn verantwoordelijk voor zeer veel ontwikkelingen in de bierwereld. Bekende biersoorten als Dubbel, Tripel, Belgisch Witbier, Kriek en Saison vinden hier hun oorsprong. In de tijd dat de Belgische bieren internationaal hun opmars maakten, met name in de 20e eeuw, waren het met name de Belgen die met innovatie en het breken met tradities de bierwereld vooruit duwden in nieuwe richtingen. Tegenwoordig associëren we Belgisch bier juist met traditionele (en misschien zelfs een beetje ouderwetse) bieren, alhoewel ook de Belgen de laatste jaren steeds meer aan het experimenteren zijn geslagen.
Waarom houden mensen van Belgische bieren?
Belgische bieren staan bekend om hun verscheidenheid en hoge kwaliteit. Het land staat bekend om zijn bieren en heeft meer dan 1.000 brouwerijen. België staat bekend om zijn diversiteit aan bierstijlen. De brouwgeschiedenis van België gaat terug tot de 12e eeuw. Het land heeft een lange traditie van bier maken, met een grote verscheidenheid aan bieren uit verschillende regio’s.
Wat zijn de beste Belgische bieren?
Belgische bieren worden algemeen beschouwd als een van de beste ter wereld. Ze worden gebrouwen met een verscheidenheid aan verschillende soorten gist, die een breed scala aan smaken kunnen creëren. De Belgische bierranglijst is een jaarlijkse lijst die Belgische bieren rangschikt op basis van hun gemiddelde score op RateBeer, Untappd en BeerAdvocate. De lijst is samengesteld door rekening te houden met de gemiddelde score van alle drie de sites.
Dit zijn de 3 beste bieren van België:
- Hommage 3 Fonteinen
- Bush de Nuits
- Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Blauw/Blue
Het brouwproces in België
Het brouwproces in België is heel anders dan in andere landen. Het fermentatieproces duurt meestal enkele maanden. De Belgische hop is uniek voor de regio en wordt gebruikt in de meeste bieren die er worden gebrouwen. Ze worden ook gebruikt om lambiek te maken, een bierstijl die wordt gefermenteerd met wilde gist en bacteriën in een open vat, in plaats van gecultiveerde gist. Het brouwproces in België is heel anders dan in andere landen. Het fermentatieproces duurt meestal enkele maanden. Bij het brouwen van lambiek worden drie ingrediënten gebruikt: water, gerstemout en hop.