Amerikaans Bier

Amerika heeft een roerige geschiedenis op biergebied. Voordat de Europese kolonisten kwamen, dronken de indianen al dranken gemaakt met gefermenteerde vruchten, mais en sappen. Met de komst van de kolonisten, nam ook het brouwen van bier in de BS een enorme vlucht. In eerste instantie ging het daarbij met name om Engelse biersoorten, maar ook in de Verenigde Staten gooide de komst van pilsner het bierlandschap behoorlijk overhoop. Wel ontstond in deze tijd in San Francisco het eerste unieke Amerikaanse bier, het z.g.n. Steam Beer. De drooglegging van begin 20e verbood de productie, vervoer en verkoop van alcoholische dranken. Daarmee kwam een einde aan het (legale) brouwen in de VS, en alleen een paar grote brouwerijen die zich gingen toeleggen op “root beer” en “malt syrup” konden overleven. Na de drooglegging maakte de Amerikaanse bierwereld een enorme groei door. Grote jongens als Anheuser Bush en Coors bepalen grotendeels het beeld, maar de VS is met name interessant door de vele microbreweries. Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw is er een enorme groei geweest van het aantal lokale, kleinschalige brouwerijen door het hele land (met name in de hopgebieden). Dit heeft gezorgd voor een enorme verscheidenheid aan eigen stijlen en vernieuwingen op biergebied, wat Amerika tot een waar walhalla voor de bierliefhebber heeft gemaakt. Momenteel heeft de Verenigde Staten van Amerika meer dan 3000 brouwerijen, en het einde aan de groei is nog niet in zicht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.